Note :-

Hai member's...

Sudi-sudikanlah menjengah ke blog tak seberapa ini dan jangan lupe tinggalkan jejak anda, kalau ade masa aku jelajah blog korang pulak =)

Yang penting FOLLOW aku tau...


P/S :- Blog ini memang carca-marba, aku menulis ikut keadaan aku dan kehidupan aku...harap maklum... =)

~ me only me ~

~ us ~

Daisypath Anniversary tickers

Our Anniversary

~ Ahmad Habib Ad-Darwisy ~

Our Little Khalifah

 IAmPregnant Ticker

Jumaat, 20 Julai 2012

.Salam.Ramadhan.

135


p/s : harap puasa kali nie dapat dipenuhi wpun dah masuk bulan ke-9....amiinnn =)


with lurve

Isnin, 18 Jun 2012

.wishlist.for.baby.

134
source : google image


1. Nursing Pillow








2. New Mattress for Playpen Darwisy
*tukar baru*






3. Medela Freestyle Breast Feeding Set


*nk beli cash xmampu...so aku main kutu-kutu tru this blog...just click the pic*




4. Set Berpantang


* ingat nk try this produk..coz xgune herbal yg aku xsuke...huhuhu *


or this


* yg nie tuk BF baby khalif...hope sgt dpt fully BF dia nnt... *




5. Avent Set




~ that's all for now...hope dpt smua nie before bersalin...insyaallah..aminnn 




with lurve

Selasa, 22 Mei 2012

.Berat.Badan.oohhhhh.Berat.Badan.

133





ok la, aku tau dh lama sangat tak update...huhuhu...kesibukan, ke'bz'an, kemalasan sememangnyer dh berlekat dalam diri aku nie...huhuhu...


kali nie aku nak sharing sket berat badan time mengandung dulu and sekarang *alasan nk diet habis-habisan mase pantang nnt* T_T huhuhu...


mase aku kahwin dulu berat badan aku 62 kg, and aku start mengandungkan Darwisy after 6 month berkahwin =) *yer...mmg aku gemuk kn??* dan bile tau preggy mcm biase la buat buku pink, tue pon mase kandungan dah mencapai 3 month. 




1st Preggy
Klinik Desa | check-up 12 week | 1st - 30/9/09 = 64 kg 
Klinik Desa | check-up 16 week | 2nd - 29/10/09 = 67.5 kg *gile mendadak naik ^3.5kg* T_T
Klinik Desa | check-up 21 week | 3rd - 03/12/09 = 72.5 kg *naik mendadak ^5kg* T_T
Klinik Desa | check-up 26 week | 4th - 07/01/10 = 75 kg *naik lagi ^2.5kg* T_T
Klinik Desa | check-up 30 week | 5th - 04/04/10 = 78 kg *growing up ^3kg* T_T - nurse decide aku kene minum air gula @ 17/02/10..huhuhu >.<"
Dr. Pakar O&G | check-up 31 week | 6th - 05/02/10 = 78.6 kg *^0.6kg*
Klinik Desa | check-up 32+ week | 7th - 17/02/10 = 78 kg *yeah...turun la gak v0.6kg* =)
Klinik Desa | check-up 34 week | 8th - 04/03/10 = 79 kg *arghh...^1kg* T_T - result dari air gula aku normal...yeahh..=D
Klinik Desa | check-up 36 week | 9th - 18/03/10 = 81 kg *^2kg* T_T
Dr. Pakar O&G | check-up 37 week | 10 th - 22/03/10 = 81 kg *maintain..yeahhh* =D
Klinik Desa | check-up 37+ week | 11th - 24/03/10 = 80.5 kg *v0.5kg* glupp..
Dr. Pakar O&G | check-up 38 week | 12 th - 30/03/10 = 82.2 kg *^1.7kg* T_T - time nie aku mmg nk bersalin dah..masuk ward n deliver @ 1/4/10 = baby 3.13 kg


see...gile mendadak aku naik berat badan mase 1st preggy dari 64 kg - 82.2 kg = 18.2 kg aku naik...huhuhu T_T"


untuk 2nd nyer preggy ramai kate aku xsemontel dulu...>.<" skrg aku dh 6+ month mengandung. Nanti aku update sampai la nk deliver nnt...=) before aku mengandung berat badan aku dalam 69 kg .. see payah nk turun bile dh naik mendadak yg dulu..huhuhu T_T"


sbbnyer aku 2nd preggy nie aku truk morning sickness nyer hingga 4-5 month...huhuhuhu @_@"


2nd preggy
Klinik Desa | check-up 12+ week | 1st - 15/02/12 = 70.5 kg 
Klinik Kesihatan | check-up 15 week | 2nd - 29/02/12 = NIL
Klinik Desa | check-up 16 week | 3rd - 08/03/12 = 71 kg *^0.5kg*
Dr. Pakar O&G | 10/03/12 | warded - morning sickness & gastrik yg truk....huhhu
Klinik Desa | check-up 19 week | 05/04/12 = 72.5 kg *^1.5kg*
Dr. Pakar O&G | check-up 22 week | 21/04/12 = 73.5 *^1kg*


see...naik pon 3 kg jer...huhuhu skrg dh 26+ week (6+ bulan) rase naik pon xbyk... daripada info ibu hamil purata ibu hamil 10-15 kg sahaja...kalo lebih takut detect diabetis...huhuhu =$


*nanti aku update kemudian ekk..*


with lurve

Jumaat, 6 April 2012

.5 Amalan untuk Bayi Baru Lahir.

132







5 Amalan untuk Bayi Baru Lahir




Kalimah Pertama untuk Anak



  • Wajib bagi ibu bapa menuturkan kalimah paling mulia pada pendengaran pertama seorang bayi. Bagi seorang Muslim, anda wajib mengazankan bayi yang baru dilahirkan. Bayi yang baru lahir ini sebenarnya terdedah dengan gangguan syaitan, jadi dengan mengazankan dan membisikkan kalimah tauhid, akan dapat menghindarkan bayi dari diganggu. Ia menjadi amalan Rasulullah ketika menyambut cucunya. Jadi, sekiranya bayi itu asyik menangis, mungkin disebabkan kerana diganggu. Jadi, ingat amalan ini.

me : alhamdulillah sudah diamalkan...untuk anak 1st...yg 2nd nie xtau lg camner?...huhuhu

Doa Ketika Beri Nama untuk Anak


  • Nama penting untuk perkembangan dalam proses pembesaran seorang anak. Jika nama tidak baik, tentu sekali akan efek kehidupannya kelak. Saya menyarankan berilah nama yang baik dan punyai makna yang betul. Salah memberi nama bukan saja akan memberi gambaran tingkah laku malah ia akan menimbulkan masalah jika nama itu tidak sesuai. Paling penting dalam memberikan nama ialah berdoa.
  • Antara doa yang boleh diamalkan - "Ya Allah, jadikanlah nama ini berkat baginya, dan jadikanlah taat kepada Engkau pekerjaannya dan barang yang Engkau redhai menjadi cita-citanya. Menuntut ilmu menjadi perjuanganya dan akhiri hidupnya dengan amalan soleh"

me : alhamdulillah...dh amalkan juga...yg 1st - A.H.A.D. yg 2nd nie lak....jeng..jeng...jeng....

Tahnik


  • Amalan baik setelah diperdengarkan kalimah tauhid dan azan ialah memasukkan ke mulut bayi tersebut dengan manisan (lebih bagus lagi jika kurma). Masukkan dengan jari manis setelah dikunyah untuk diberikan kepada bayi yang baru lahir. Pastikan manisan itu digerakkan ke kiri kanan mulut/bibir bayi - ala macam sapu lipstik tu.
  • Dan paling bagus jika amalan Tahnik ini dilakukan oleh seseorang yang beramal soleh dan baik pekerti.
me : syukur alhamdulillah yg 1st dpt di Tahnik oleh Tuan Guru Dato' Dr. Harun Din sendiri...hope yg 2nd pon dpt di tahnik dgn dia lagi... =)


Cukur Rambut


  • Cukur rambut ialah amalan sunat yang dilakukan pada hari ketujuh kelahiran. Ia juga menjadi sunat jika diselikan dengan pemberian sedekah berdasarkan timbangan rambut yang telah kena cukur. Dan sunat juga bagi ibu bapa Muslim untuk menyembelih seekor kambing sebagai Aqiqah.
  • Aqiqah dilakukan sebagai tanda kesyukuran kerana mendapat anugerah dari Allah. Kenduri Aqiqah dibuat dengan membahagikan daging Aqiqah kepada kaum keluarga, jiran tetangga dan fakir miskin. Ia untuk mengeratkan silaturrahim selain menjadi hebahan bahawa telah lahir seorang anggota baru dalam keluarga. Nanti tak ada lah tertanya-tanya "Anak sapalah ni?" nanti.

me : pun dh amalkan...alhamdulillah...

Khitankan Anak / Bersunat


  • Khitan atau amalan bersunat perlu supaya anak terhindar dari penyakit kelamin. Amalan ini dilakukan terutama kepada anak lelaki, malah ia juga boleh dan menjadi amalan yang baik untuk anak perempuan.
  • Sesetengah orang akan khitankan anak sebaik sahaja dilahirkan atau setidaknya seminggu selepas kelahiran - ia adalah amalan biasa bagi masyarakat arab. 
  • Namun, bagi kita para ibu bapa yang sentiasa sibuk, amalan berkhitan boleh dilakukan bila-bila masa sebelum anak meningkat lebih dewasa.
me : yang nie tggu si abg dh besar baru leh buat...kalo yg 2nd nie gegurl dpt lps bersalin trus kn bersunat... =)

with lurve

Isnin, 5 Mac 2012

.Our.2nd.Baby.

131




alhamdulillah...rezeki pas balik haji...abg. darwisy bakal dpt. adik...insyaallah due date end of august....simptom2 sblm nie adalah tepat...cuma lambat detect 1 minggu  slps tue...huhuhu...mmg malas nk update entry sblm nie...cuma BW jer lebih...


now i'm 14-15 weeks...


p/s : rezeki untuk kami sekeluarga moga bertambah rezeki yang diberi oleh Nya...ammiinnn


with lurve

Rabu, 11 Januari 2012

.WORDLESS.v6.

130


















p/s : waaa...skrg giler ngan citer korea nie...argghhhh...si Lee Min Ho nie sgt hensem okey...hahaha...jgn marah yer abe...u'r always in my heart...


with lurve

Selasa, 27 Disember 2011

.10.Tanda.Kehamilan.

128
copyright from 10 Tanda Kehamilan



Sekiranya anda sangat memahami tubuh anda, anda mungkin mula terasa sesuatu yang tidak kena pada badan anda. Kebanyakan wanita tidak mengesaki diri mereka mengandung sehingga janin yang sedang terbentuk mula merapatkan dirinya kedinding rahim. Segelintir pula masih tidak merasa apa-apa simptom sehinggalah beberapa minggu selepasnya atau setelah mereka tidak mengalami haid pada hari yang sepatutnya.

Dibawah terdapat beberapa tanda awal kehamilan. Anda mungkin mengalami sebahagian daripadanya atau tiada langsung!

1. Rasa lapar yang berpanjangan

Juga terjadi pada orang yang tidak hamil tetapi lebih kerap terjadi pada awal kehamilan. Jangan bergantung sepenuhnya kepada tanda ini tetapi sekiranya ia berlaku disamping tanda-tanda kehamilan yang lain, bersiap-sedialah untuk membilang hari anda.  (mmg tgh lapar jer..camner nie??huhuhu)

2. Perubahan pada warna di sekliling payudara

Sekiranya kulit disekitar puting anda menjadi kehitaman, kemungkinan anda sudah pun beberapa minggu mengandung. Walaubagaimanpun, ia juga terjadi disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon tidak berkaitan dengan kehamilan atau disebabkan kandungan yang terdahulu. (errrr..yg nie xpasti??...)

3. Kerap membuang air kecil

Sekiranya janin sudah mula terbentuk dan rahim yang semakin membesar mula menekan pundi kencing anda, anda akan mersa kerap untuk buang air.  (almost every night...grr...ngantuk nk bgn...tp adakah ianya??....)

4. Merasa tidak bermaya

Rasa seperti tiada tenaga sepanjang masa? Hormon yang dikeluarkan di masa awal kehamilan boleh membuatkan anda berasa letih dengan cepat. Rasa letih dan tidak bermaya adalah sesuatu yang kerap terjadi di awal kehamilan.  (yup...terlalu letih...lagi si bdk nakal itu tgh melasak skrg...smpai xleh nk kawal dah...huaa~)

5. Sakit dan tegang pada buah dada

Sekiranya anda mengandung, buah dada anda akan menjadi semakin sakit pada sentuhan, agak serupa dengan ketidakselesaan yang terjadi pada buah dada anda sebelum haid. Apabila badan sudah menjadi biasa dengan kejadian hormon ini, kesakitan akibat ketegangan akan menjadi semakin berkurangan.  (seriously mmg sakit la nie...tp, betul ker?....huhuhu)

6. Pendarahan implantasi dan senak pada ari-ari

Lebih kurang 8 hari selepas ovulasi, anda mungkin akan mengalami sedkit pendarahan dari faraj dan senak pada ari-ari akibat dari implantasi. Anda juga mungkin mengalami keadaan yang sama semasa pada sekitar masa anda sepatutnya datang haid hari pertama.  (yg nie rasenyer xde...)

7. Rasa loya dan muntah

Sekiranya anda bernasib baik, morning sickness ini tidak akan menyerang, kecuali selepas beberapa minggu hamil. Tetapi segelintir wanita akan mula merasa mual dan rasa luar biasa pada lidah walaupun cuma selepas beberapa hari mengandng.  (so far xde lagi...cuma pening2 skit ade la...huhuu..no komen)

8. Suhu asas badan tinggi berpanjangan

Sekiranya anda memang sedang membuat pemerhatian dengan mengambil suhu badan asas anda setiap pagi, anda akan mendapati paras susu badan secara konsisten melebihi paras asas sejak dari hari pertama ia naik.  (xsukat lak suhu tetiap hari...rase sejuk jer, la nie musim hujan..sejukkk..)

9. Missed period

Sekiranya haid anda teratur sebelumnya dan sekarang ia sudah lewat beberapa hari. Inilah masanya untuk anda menjalani ujian air kencing untuk kehamilan.  (yup...now dh 11days dh lambat from the date  for period....tp...xtau la??)
Dan akhirnya..

10. Ujian air kencing yang positif

Sekiranya anda sudah beberapa hari ketinggalan haid dan terdapat 2 jaluran pada ujian air kencing, kemungkinan besar anda sudah mengandung. Jumpalah doktor untuk kepastian dan...  (yang nie buat aku confius....dh cek 3x...still -ve...ape citer...kene g cek gak...but tggu 3hari lagi...huhuhu...hope sgt ianya +ve)

...Tahniah!


p/s : kita hanya merancang cuma Allah S.W.T. sahaja yang menentukan segala-galanya...




with lurve

Khamis, 22 Disember 2011

First Giveaway

127





suddenly, update pasal giveaway nie dari membebel :) ...huhuhu mane la taukan kalo ade rezeki kali nie?...huhuhu ... seriously i love the handmade art... =)


p/s : jom join this giveaway... http://littleatticart.blogspot.com/2011/12/first-giveaway.html




with lurve

Khamis, 1 Disember 2011

im back!!

126


Assalammualaikum...hihihi...lame giler xupdate...alhamdulillah...syukur ke hadrat illahi dengan berkat doa dan kesabaran dapat juga aku laksanakan haji dengan sempurna...amiinn...


korang rindu aku x?...ke masih ade kawan-kawanku yang masih ingin menjenguk aku dlm blog nie?...huhuhuhu...


ok, tatap gmbar yg dpt aku selitkan disini....nnt aku citer panjang lagi ekk....daaa






p/s : my notty boy now 1year n 8 month...xsabar nk no.2..huhuhu...kalau ade rezeki laa...huhuhu


with lurve

Khamis, 6 Oktober 2011

.My.Heart.Flying.Without.Wings.

125

Sticky Post until November....






skrg hati sudah terbang ke rumah Allah..cuma badan disini lagi..huhuhu...


kepada sahabat alam maya, ampun dan maaf ku pinta, andai ade terkasar bahasa terlepas kata (padehal taip jer kan?) ampun dan maaf yer...doakan kesejahteraan aku sekeluarga di sana dan diperoleh haji yang marbur.


p/s : berat tak berat hati ini meninggalkan si kecik itu...harap2 dia elok laku dan tak banyak peel nyer....Ya, Allah ringankanlah rinduku ini pada anakku ini agar aku dapat menambahkan ibadahku kepadamu ya allah..amiinn..


with lurve

Rabu, 28 September 2011

.WORDLESS.v5.

124




p/s :- bakal menjadi tetamu Allah ...doakan saya sekeluarga selamat pergi dan selamat kembali dan juga beroleh haji yang mabrur..aamiinn


with lurve

Khamis, 15 September 2011

.Si.Ibu.Yang.Happenning.???.

123


yup..kenapa aku cakap si ibu ini Happenning!!!....coz, korang tengok la sndiri di blog dia...*click kat link dibawah* - if kalo korang leh tgk la...hihihi...sbb die dh privatekan blog die...huhuhu...lalalalala...=)


http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com/
hehehe...kak ana jangan marah yer kalo saya buat entry tuk akak nie...=)


sebenarnyer saya berbesarlah hati kerana akak follow saya....tue jer...hihihihi...acah jer, ofcoz saya berbesar hati di follow oleh si tuan tanah yang ramai follower die...sila tgk gmbr diatas...berapa ramai follower die??...see...see...1K ok...aku, cer tgk kat follower aku berape kerat jer...berbanding dengan dia...hukhukhuk...T_____T


aku citer nie opkos korang nk aku buktikan kan?...ish2...kene la mempercayainyer ok...hihihihi...




wow!!!...xsangka..huhuhu...menitis air mata T___T ... perlu ker???...hahahhaha...kalo xnmpk sila klik tuk pembesaran...huhuhu


ok, tue jer nk citer...


p/s:- aku perlu siapkan assigntment tue jugak!!!....waa!!!! T____T


with lurve

.New.Job.On.The.Line.

122




yeah2...i know...i bz with my work...my project not finished yet...hukhukhuk dead line is 22 Sept 2011 ... watt!!!...


dah lak nk update blog pon berzaman, inikan nk siapkan projek assigntment pon paling senang xberbuat...derrrr... i hate myself right now!!!!... T_________T grrrrrr....


p/s :- perlukan idea untuk siapkan projek ini...huhuhu...help me!!!! T____T


with lurve

Rabu, 14 September 2011

.WORDLESS.v4.

121




ihsan : en.google


indah sungguh ciptaan Mu Ya Allah...hati ini bagai digamit-gamit untuk ke rumah Mu...Aku berdoa semoga engkau mempermudahkan urusan hambamu ini Ya Allah...amiinnn


p/s :- mendiamkan diri selama 1bulan lebih...sbb keje terlampau la banyak...huhuhu




with lurve

Isnin, 18 Julai 2011

.terliur.tgk.ini.

120





*gambar ihsan dari en.google ku*


p/s : tgh dok pose nie...balik nie segerakanlah menyiapkan juadah berbuka masak spagethi bolognese...sbb tekak tgh xsedap + demam skali nie..huhuhu


with lurve