Note :-

Hai member's...

Sudi-sudikanlah menjengah ke blog tak seberapa ini dan jangan lupe tinggalkan jejak anda, kalau ade masa aku jelajah blog korang pulak =)

Yang penting FOLLOW aku tau...


P/S :- Blog ini memang carca-marba, aku menulis ikut keadaan aku dan kehidupan aku...harap maklum... =)

~ me only me ~

~ us ~

Daisypath Anniversary tickers

Our Anniversary

~ Ahmad Habib Ad-Darwisy ~

Our Little Khalifah

 IAmPregnant Ticker

Jumaat, 20 Julai 2012

.Salam.Ramadhan.

135


p/s : harap puasa kali nie dapat dipenuhi wpun dah masuk bulan ke-9....amiinnn =)


with lurve

Isnin, 18 Jun 2012

.wishlist.for.baby.

134
source : google image


1. Nursing Pillow








2. New Mattress for Playpen Darwisy
*tukar baru*






3. Medela Freestyle Breast Feeding Set


*nk beli cash xmampu...so aku main kutu-kutu tru this blog...just click the pic*




4. Set Berpantang


* ingat nk try this produk..coz xgune herbal yg aku xsuke...huhuhu *


or this


* yg nie tuk BF baby khalif...hope sgt dpt fully BF dia nnt... *




5. Avent Set




~ that's all for now...hope dpt smua nie before bersalin...insyaallah..aminnn 




with lurve

Selasa, 22 Mei 2012

.Berat.Badan.oohhhhh.Berat.Badan.

133





ok la, aku tau dh lama sangat tak update...huhuhu...kesibukan, ke'bz'an, kemalasan sememangnyer dh berlekat dalam diri aku nie...huhuhu...


kali nie aku nak sharing sket berat badan time mengandung dulu and sekarang *alasan nk diet habis-habisan mase pantang nnt* T_T huhuhu...


mase aku kahwin dulu berat badan aku 62 kg, and aku start mengandungkan Darwisy after 6 month berkahwin =) *yer...mmg aku gemuk kn??* dan bile tau preggy mcm biase la buat buku pink, tue pon mase kandungan dah mencapai 3 month. 




1st Preggy
Klinik Desa | check-up 12 week | 1st - 30/9/09 = 64 kg 
Klinik Desa | check-up 16 week | 2nd - 29/10/09 = 67.5 kg *gile mendadak naik ^3.5kg* T_T
Klinik Desa | check-up 21 week | 3rd - 03/12/09 = 72.5 kg *naik mendadak ^5kg* T_T
Klinik Desa | check-up 26 week | 4th - 07/01/10 = 75 kg *naik lagi ^2.5kg* T_T
Klinik Desa | check-up 30 week | 5th - 04/04/10 = 78 kg *growing up ^3kg* T_T - nurse decide aku kene minum air gula @ 17/02/10..huhuhu >.<"
Dr. Pakar O&G | check-up 31 week | 6th - 05/02/10 = 78.6 kg *^0.6kg*
Klinik Desa | check-up 32+ week | 7th - 17/02/10 = 78 kg *yeah...turun la gak v0.6kg* =)
Klinik Desa | check-up 34 week | 8th - 04/03/10 = 79 kg *arghh...^1kg* T_T - result dari air gula aku normal...yeahh..=D
Klinik Desa | check-up 36 week | 9th - 18/03/10 = 81 kg *^2kg* T_T
Dr. Pakar O&G | check-up 37 week | 10 th - 22/03/10 = 81 kg *maintain..yeahhh* =D
Klinik Desa | check-up 37+ week | 11th - 24/03/10 = 80.5 kg *v0.5kg* glupp..
Dr. Pakar O&G | check-up 38 week | 12 th - 30/03/10 = 82.2 kg *^1.7kg* T_T - time nie aku mmg nk bersalin dah..masuk ward n deliver @ 1/4/10 = baby 3.13 kg


see...gile mendadak aku naik berat badan mase 1st preggy dari 64 kg - 82.2 kg = 18.2 kg aku naik...huhuhu T_T"


untuk 2nd nyer preggy ramai kate aku xsemontel dulu...>.<" skrg aku dh 6+ month mengandung. Nanti aku update sampai la nk deliver nnt...=) before aku mengandung berat badan aku dalam 69 kg .. see payah nk turun bile dh naik mendadak yg dulu..huhuhu T_T"


sbbnyer aku 2nd preggy nie aku truk morning sickness nyer hingga 4-5 month...huhuhuhu @_@"


2nd preggy
Klinik Desa | check-up 12+ week | 1st - 15/02/12 = 70.5 kg 
Klinik Kesihatan | check-up 15 week | 2nd - 29/02/12 = NIL
Klinik Desa | check-up 16 week | 3rd - 08/03/12 = 71 kg *^0.5kg*
Dr. Pakar O&G | 10/03/12 | warded - morning sickness & gastrik yg truk....huhhu
Klinik Desa | check-up 19 week | 05/04/12 = 72.5 kg *^1.5kg*
Dr. Pakar O&G | check-up 22 week | 21/04/12 = 73.5 *^1kg*


see...naik pon 3 kg jer...huhuhu skrg dh 26+ week (6+ bulan) rase naik pon xbyk... daripada info ibu hamil purata ibu hamil 10-15 kg sahaja...kalo lebih takut detect diabetis...huhuhu =$


*nanti aku update kemudian ekk..*


with lurve

Jumaat, 6 April 2012

.5 Amalan untuk Bayi Baru Lahir.

132







5 Amalan untuk Bayi Baru Lahir




Kalimah Pertama untuk Anak



  • Wajib bagi ibu bapa menuturkan kalimah paling mulia pada pendengaran pertama seorang bayi. Bagi seorang Muslim, anda wajib mengazankan bayi yang baru dilahirkan. Bayi yang baru lahir ini sebenarnya terdedah dengan gangguan syaitan, jadi dengan mengazankan dan membisikkan kalimah tauhid, akan dapat menghindarkan bayi dari diganggu. Ia menjadi amalan Rasulullah ketika menyambut cucunya. Jadi, sekiranya bayi itu asyik menangis, mungkin disebabkan kerana diganggu. Jadi, ingat amalan ini.

me : alhamdulillah sudah diamalkan...untuk anak 1st...yg 2nd nie xtau lg camner?...huhuhu

Doa Ketika Beri Nama untuk Anak


  • Nama penting untuk perkembangan dalam proses pembesaran seorang anak. Jika nama tidak baik, tentu sekali akan efek kehidupannya kelak. Saya menyarankan berilah nama yang baik dan punyai makna yang betul. Salah memberi nama bukan saja akan memberi gambaran tingkah laku malah ia akan menimbulkan masalah jika nama itu tidak sesuai. Paling penting dalam memberikan nama ialah berdoa.
  • Antara doa yang boleh diamalkan - "Ya Allah, jadikanlah nama ini berkat baginya, dan jadikanlah taat kepada Engkau pekerjaannya dan barang yang Engkau redhai menjadi cita-citanya. Menuntut ilmu menjadi perjuanganya dan akhiri hidupnya dengan amalan soleh"

me : alhamdulillah...dh amalkan juga...yg 1st - A.H.A.D. yg 2nd nie lak....jeng..jeng...jeng....

Tahnik


  • Amalan baik setelah diperdengarkan kalimah tauhid dan azan ialah memasukkan ke mulut bayi tersebut dengan manisan (lebih bagus lagi jika kurma). Masukkan dengan jari manis setelah dikunyah untuk diberikan kepada bayi yang baru lahir. Pastikan manisan itu digerakkan ke kiri kanan mulut/bibir bayi - ala macam sapu lipstik tu.
  • Dan paling bagus jika amalan Tahnik ini dilakukan oleh seseorang yang beramal soleh dan baik pekerti.
me : syukur alhamdulillah yg 1st dpt di Tahnik oleh Tuan Guru Dato' Dr. Harun Din sendiri...hope yg 2nd pon dpt di tahnik dgn dia lagi... =)


Cukur Rambut


  • Cukur rambut ialah amalan sunat yang dilakukan pada hari ketujuh kelahiran. Ia juga menjadi sunat jika diselikan dengan pemberian sedekah berdasarkan timbangan rambut yang telah kena cukur. Dan sunat juga bagi ibu bapa Muslim untuk menyembelih seekor kambing sebagai Aqiqah.
  • Aqiqah dilakukan sebagai tanda kesyukuran kerana mendapat anugerah dari Allah. Kenduri Aqiqah dibuat dengan membahagikan daging Aqiqah kepada kaum keluarga, jiran tetangga dan fakir miskin. Ia untuk mengeratkan silaturrahim selain menjadi hebahan bahawa telah lahir seorang anggota baru dalam keluarga. Nanti tak ada lah tertanya-tanya "Anak sapalah ni?" nanti.

me : pun dh amalkan...alhamdulillah...

Khitankan Anak / Bersunat


  • Khitan atau amalan bersunat perlu supaya anak terhindar dari penyakit kelamin. Amalan ini dilakukan terutama kepada anak lelaki, malah ia juga boleh dan menjadi amalan yang baik untuk anak perempuan.
  • Sesetengah orang akan khitankan anak sebaik sahaja dilahirkan atau setidaknya seminggu selepas kelahiran - ia adalah amalan biasa bagi masyarakat arab. 
  • Namun, bagi kita para ibu bapa yang sentiasa sibuk, amalan berkhitan boleh dilakukan bila-bila masa sebelum anak meningkat lebih dewasa.
me : yang nie tggu si abg dh besar baru leh buat...kalo yg 2nd nie gegurl dpt lps bersalin trus kn bersunat... =)

with lurve

Isnin, 5 Mac 2012

.Our.2nd.Baby.

131




alhamdulillah...rezeki pas balik haji...abg. darwisy bakal dpt. adik...insyaallah due date end of august....simptom2 sblm nie adalah tepat...cuma lambat detect 1 minggu  slps tue...huhuhu...mmg malas nk update entry sblm nie...cuma BW jer lebih...


now i'm 14-15 weeks...


p/s : rezeki untuk kami sekeluarga moga bertambah rezeki yang diberi oleh Nya...ammiinnn


with lurve

Rabu, 11 Januari 2012

.WORDLESS.v6.

130


















p/s : waaa...skrg giler ngan citer korea nie...argghhhh...si Lee Min Ho nie sgt hensem okey...hahaha...jgn marah yer abe...u'r always in my heart...


with lurve