Note :-

Hai member's...

Sudi-sudikanlah menjengah ke blog tak seberapa ini dan jangan lupe tinggalkan jejak anda, kalau ade masa aku jelajah blog korang pulak =)

Yang penting FOLLOW aku tau...


P/S :- Blog ini memang carca-marba, aku menulis ikut keadaan aku dan kehidupan aku...harap maklum... =)

~ me only me ~

~ us ~

Daisypath Anniversary tickers

Our Anniversary

~ Ahmad Habib Ad-Darwisy ~

Our Little Khalifah

 IAmPregnant Ticker

Selasa, 27 Disember 2011

.10.Tanda.Kehamilan.

128
copyright from 10 Tanda Kehamilan



Sekiranya anda sangat memahami tubuh anda, anda mungkin mula terasa sesuatu yang tidak kena pada badan anda. Kebanyakan wanita tidak mengesaki diri mereka mengandung sehingga janin yang sedang terbentuk mula merapatkan dirinya kedinding rahim. Segelintir pula masih tidak merasa apa-apa simptom sehinggalah beberapa minggu selepasnya atau setelah mereka tidak mengalami haid pada hari yang sepatutnya.

Dibawah terdapat beberapa tanda awal kehamilan. Anda mungkin mengalami sebahagian daripadanya atau tiada langsung!

1. Rasa lapar yang berpanjangan

Juga terjadi pada orang yang tidak hamil tetapi lebih kerap terjadi pada awal kehamilan. Jangan bergantung sepenuhnya kepada tanda ini tetapi sekiranya ia berlaku disamping tanda-tanda kehamilan yang lain, bersiap-sedialah untuk membilang hari anda.  (mmg tgh lapar jer..camner nie??huhuhu)

2. Perubahan pada warna di sekliling payudara

Sekiranya kulit disekitar puting anda menjadi kehitaman, kemungkinan anda sudah pun beberapa minggu mengandung. Walaubagaimanpun, ia juga terjadi disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon tidak berkaitan dengan kehamilan atau disebabkan kandungan yang terdahulu. (errrr..yg nie xpasti??...)

3. Kerap membuang air kecil

Sekiranya janin sudah mula terbentuk dan rahim yang semakin membesar mula menekan pundi kencing anda, anda akan mersa kerap untuk buang air.  (almost every night...grr...ngantuk nk bgn...tp adakah ianya??....)

4. Merasa tidak bermaya

Rasa seperti tiada tenaga sepanjang masa? Hormon yang dikeluarkan di masa awal kehamilan boleh membuatkan anda berasa letih dengan cepat. Rasa letih dan tidak bermaya adalah sesuatu yang kerap terjadi di awal kehamilan.  (yup...terlalu letih...lagi si bdk nakal itu tgh melasak skrg...smpai xleh nk kawal dah...huaa~)

5. Sakit dan tegang pada buah dada

Sekiranya anda mengandung, buah dada anda akan menjadi semakin sakit pada sentuhan, agak serupa dengan ketidakselesaan yang terjadi pada buah dada anda sebelum haid. Apabila badan sudah menjadi biasa dengan kejadian hormon ini, kesakitan akibat ketegangan akan menjadi semakin berkurangan.  (seriously mmg sakit la nie...tp, betul ker?....huhuhu)

6. Pendarahan implantasi dan senak pada ari-ari

Lebih kurang 8 hari selepas ovulasi, anda mungkin akan mengalami sedkit pendarahan dari faraj dan senak pada ari-ari akibat dari implantasi. Anda juga mungkin mengalami keadaan yang sama semasa pada sekitar masa anda sepatutnya datang haid hari pertama.  (yg nie rasenyer xde...)

7. Rasa loya dan muntah

Sekiranya anda bernasib baik, morning sickness ini tidak akan menyerang, kecuali selepas beberapa minggu hamil. Tetapi segelintir wanita akan mula merasa mual dan rasa luar biasa pada lidah walaupun cuma selepas beberapa hari mengandng.  (so far xde lagi...cuma pening2 skit ade la...huhuu..no komen)

8. Suhu asas badan tinggi berpanjangan

Sekiranya anda memang sedang membuat pemerhatian dengan mengambil suhu badan asas anda setiap pagi, anda akan mendapati paras susu badan secara konsisten melebihi paras asas sejak dari hari pertama ia naik.  (xsukat lak suhu tetiap hari...rase sejuk jer, la nie musim hujan..sejukkk..)

9. Missed period

Sekiranya haid anda teratur sebelumnya dan sekarang ia sudah lewat beberapa hari. Inilah masanya untuk anda menjalani ujian air kencing untuk kehamilan.  (yup...now dh 11days dh lambat from the date  for period....tp...xtau la??)
Dan akhirnya..

10. Ujian air kencing yang positif

Sekiranya anda sudah beberapa hari ketinggalan haid dan terdapat 2 jaluran pada ujian air kencing, kemungkinan besar anda sudah mengandung. Jumpalah doktor untuk kepastian dan...  (yang nie buat aku confius....dh cek 3x...still -ve...ape citer...kene g cek gak...but tggu 3hari lagi...huhuhu...hope sgt ianya +ve)

...Tahniah!


p/s : kita hanya merancang cuma Allah S.W.T. sahaja yang menentukan segala-galanya...




with lurve

2 ulasan:

ezzamalik berkata...

good luck insyaallah ada rezeki dpt lah haha(:

Tanpa Nama berkata...

[p]Unlike stilettos and other type of shoes which are accounted between the [url=http://www.uggoutletssalesuk.co.uk]ugg boots outlet uk sale[/url] "fashionable" and the "trendy", these branded boots are made of lavish merino sheepskin produced in Australia, which is actually a sumptuous dual faced wool liner . Jadore by ugg Perfume Review An Anytime Scent for womenJadore by ugg Perfume Review An Anytime Scent for women Jadore by ugg was launched onto perfume shelves and displays in 1999 . It's always first-class to be dynamic when you shop . [url=http://www.uggoutletssalesuk.co.uk]ugg boots outlet uk

[/url] com/277736/cheap-ugg-recall-put-on-lots-of-cream-to-prevent-heat . Bald hat dieser Schuh Kultstatus erreicht und sich zu einem Trend, der sehr reifen in 2000 ist . "Pickling" of the sheepskin then takes about 16 hours . Wear such a boot style with skinny jeans or tight pants tucked in, skirt and colored leggings, and you will be the head-turner this winter . [url=http://www.uggoutletssalesuk.co.uk]ugg boots sale[/url] P . The skins must be conditioned to approximately [url=http://www.suggbootsclearanceuk.co.uk]ugg boots clearance[/url] 20% moisture content.[/p][p]com/ http://www . com Nicole is currently in love with UGG Slippers and the UGG Australia line in general, but she'll happily wax poetic on anything from shearling coats to cozy sweaters and [url=http://www.uggoutletssalesuk.co.uk]ugg boots sale uk online[/url] designer leathers . Although these boots are designed for keeping your feet warm during cold spells they have not been designed for wearing in wet conditions . So, UGG [url=http://www.uggoutletssalesuk.co.uk]cheap ugg boots uk[/url] 5819 design and style tall boots will be cozy and relaxed . Uggs plus your . uk compares the best UK retailers for you, and presents the cheapest and most stylish Ugg boots for you to quickly pick the best . You may have scripts and cues to read from,bailey button sand, but don't be a robot . The baggage make the [url=http://www.uggoutletssalesuk.co.uk]ugg boots outlet[/url] perfect item to deliver red wine for you to valued clients in be thankful for these items with regards to their organization.[/p]