Note :-

Hai member's...

Sudi-sudikanlah menjengah ke blog tak seberapa ini dan jangan lupe tinggalkan jejak anda, kalau ade masa aku jelajah blog korang pulak =)

Yang penting FOLLOW aku tau...


P/S :- Blog ini memang carca-marba, aku menulis ikut keadaan aku dan kehidupan aku...harap maklum... =)

~ me only me ~

~ us ~

Daisypath Anniversary tickers

Our Anniversary

~ Ahmad Habib Ad-Darwisy ~

Our Little Khalifah

 IAmPregnant Ticker

Isnin, 30 Ogos 2010

.A.H.A.D.v1.

Kali nie nak citer tentang my sugar lil' bun ~Ahmad Habib Ad-Darwisy Bin Mohd Al-Amin~. Sempena nama yang kami declare nak letak nama dia pada posting yang lepas. Sekarang My sugar lil' bun akan menginjak usia nya ke 5 bulan pada 1st Sept nie. Excited??...of coz...be come to mum i'm very extra extra excited....hihihi...ini la dia My sugar lil' bun yang makin xduduk diam...hihihi... Detail kelahiran seperti dibawah :-
Nama : Ahmad Habib Ad-Darwisy Bin Mohd Al-Amin
Nama Panggilan : Habib @ Darwisy
Tarikh Lahir : 1st April 2010 bersamaan 16 Rabiulakhir 1431H
Tempat Lahir : Pusat Rawatan Islam Az-Zahrah, Bangi
Waktu Kelahiran : 5.54 ptg (Khamis)
Berat Lahir : 3.13kg
Cara kelahiran : Ceaserean (Bedah)


Pic 1. Baby Habib baru beberapa jam lahirnya dia didunia ini..=D *1jam
Pic 2. Baby Habib Day 15 terus cukur (tido pon ade style)
Pic 3. Baby Habib lasak tido sampai keluar tangan dia *day 15

Kelahiran dia adalah secara ceaserean (bedah), nak buat camner??..terpaksa...kalo boleh nak bersalin normal, tp Allah dah tetap kan aku bersalin secara bedah. Aku admit hospital pada 30/3/2010 (malam), sakit nak bersalin mmg Allah saja yg tahu. Pada pagi hari yg sama, aku ada medical check-up dengan dr. pakar, so doktor pun cek laluan bersalin aku n laluan dah terbuka 1cm, bila dapat tahu laluan terbuka rasa takut, gementar, excited pon ade...tp yang pelik nya due bersalin aku ada 2 tarikh pada 13/4/2010 (ikut kiraan last period) dan 7/4/2010 (ikut kiraan scan baby) pulak due ikut perkembangan babyku melalui scan...so, aku tak expect nak bersalin awal...bila dr. dah sahkan laluan aku dh terbuka perasaan takut makin menjelma...cepatnyer nak due...dr. pon ada bagitau first kelahiran memang cepat 1 @ 2 minggu...so, aku redha jer la...
Ok, berbalik pada aku admit hospital, malam selepas maghrib aku memang terasa nak bersalin. So, my hubby terus hantar ke klinik berkenaan. Semasa di admit, dpt la rasa duduk wad hahaha...nak merasa sgt kan...hihihi...sewaktu di dalam wad macam biasa prosedur ibu-ibu nak bersalin nie, cek CTG (degupan jantung baby), tgk laluan bukaan bersalin (yang nie xsanggup rasenyer nak bersalin lagi..aduhh..), selama 2hari tu jugak la laluan bukaan aku xbuka2 still 1cm... dr. pon dah masukkan ubat induce tp still xnak buka...akhirnyer...setelah 3x ubat induce dh bagi, dr. sarankan aku bedah....waaa~ bile dapat tahu nak bedah...lemah lutut aku...apa2 pon aku tawakal pada Allah. Pada hari ke-3 (pagi), ubat induce ke-3 dah dibagi oleh nurse dan menyatakan laluan aku "senget" dan pada masa tu gak aku call mak aku panggil tukang urut tuk betulkan kedudukan baby *secara senyap2*...rupa-rupanya baby aku tak nampak laluan keluar, dan aku dok sakit bahagian kaki kiri...rupanya kepala dia di bahagian pelvis kiri (tulang punggung kiri) *btol ker ayat aku??*. Sebelum aku dibedah dr. akan beri ubat melalui drip semasa dibilik bedah nanti untuk kali terakhir jika aku mampu dapat bersalin biasa laa. Nurse pon sarankan aku sembahyang jamak kerana waktu bedah jatuh waktu petang. Aku pon siap-siap sembahyang. Pukul 2.00ptg aku dibawa ke bilik bedah...seram sejuk aku dibuatnya...Tapi, ntah mana datang nya kekuatan aku, aku rase berani untuk dibedah...mungkin doa-doa dari saudara-mara, kawan-kawan, mak ayah dan suami yang aku jadi kuat xada rasa takut untuk dibedah. Masa di bilik bedah, my hubby peneman setiaku...terima kasih abg... =)....byk betul yg pertama kali, pertama kali mengandung, pertama kali bersalin (secara bedah), pertama kali jadi pesakit didalam wad...hihihi,pertama kali masuk dewan bedah. Sebelum aku dibawa ke dewan bedah ubat drip dan ubat epidural yg telah masuk dlm bdn aku n urutan membetulkan kedudukan baby aku akhirnya laluan aku dpt buka 2.6cm (waktu nie my hubby pegi solat asar)...dr. ckp if aku nak bersalin biasa boleh effect rahim aku akan dibuang kerana ubat induce dh byk kali masuk so, aku pon redha, bersalin bedah...
Aku nak ucapkan berbanyak terima kasih pada my hubby yang sanggup tunggu selama 5hari aku dalam wad dan cuti selama 1 bulan menjaga aku dan my sugar lil' bun. Itulah pengalaman pertama kali aku lalui setelah bergelar ummi...after this gambar my sugar lil' bun akan dipenuhi didalam blog ini.



Pic 4. Baby Habib dengan hadiah2...tq =D *day 18
Pic 5. Baby Habib dah pandai buka mata n lihat sekeliling...org kata penglihatan dia pada hitam putih n merah pada waktu nie. *day 20
Pic 6. Baby Habib tido pon dgn gayanya sendiri... *day 21


Pic 7. Baby Habib dah pandai nak berborak...tgk la sampai jelir lidah dia..=P *2 month
Pic 8. Baby Habib duduk dlm car sitter...pandai posing ekk.. * 2 month ++
Pic 9. Baby Habib masa dikampung bt.kurau tuk majlis akikah...tgk pipi dia...=) * 3 month ++

alhamdulillah, terima kasih Ya Allah kerana Kau permudahkan segala urusan ku didunia ini. Aku mohon Kau lindungi anak ku daripada segala ancaman, hasutan syaitan, wabak penyakit dan kau berikan anakku soleh dan taat padamu Ya Allah...ammiinn...
with lurve

Selasa, 24 Ogos 2010

.T.O.D.A.Y.



.HAPPY ANNIVERSARY.

.NOW 1 YEAR & 7 MONTH.
.Semoga Engkau kekalkan ikatan yang terjalin ini demi hari-hari yang mendatang, Ya Allah...ammiinn.
~ tahun lepas berdua tahun nie bertiga la pulak...=D ~
with lurve

Jumaat, 20 Ogos 2010

.Nikah?.Renungkan.

source : http://www.iluvislam.com/
Oleh: Sholihin
Editor: mawaryangtinggi


Pernikahan akan menyingkap tabir rahsia bahawa isteri yang kau nikahi tidak seindah yang diimpikan.

Isterimu bukanlah..semulia Khatijah, setaqwa Aisyah, setabah Fatimah, secantik Zulaikha. Justeru isterimu adalah isteri akhir zaman, yang InsyaAllah akan melahirkan anak soleh dari rahimnya.

Pernikahan mengajarkan kita berkewajipan yang sama;

Isteri menjadi tanah, dan Suami menjadi penaungnya.

Suami menjadi sebuah pondok, dan Isteri menjadi penghuninya.

Saat Isteri menjadi madu, kamu teguk kesegarannya.

Di kala Suami menjadi raja, kau nikmati anggur singgahsananya.

Ketika Isteri menjadi racun, Suami menjadi penawar bisanya.

Pabila Suami menjadi bisa, Isteri bisa jadi penawarnya.

Pernikahan akan menginsafkan kita akan perlunya Iman dan Taqwa kerana memiliki suami tidak se-arif Abu Bakar, seberani Umar Bin Khattab, se-kaya Ustman Bin Affan dan segagah Ali Bin Ab Tholib.

Suami mu adalah..suami akhir zaman yang InsyaAllah, Membimbingmu menempuh jalan yang diredhai Allah.

Namun senantiasalah berikhtiar semoga menjadi suami/isteri yang soleh dan solehah, agar keluargamu akan menjadi keluarga Sakinah, Mawadah, Warrohmah.



Nota ringkas: Wahai wanita solehah, jangan risau akan jodohmu kerana muslimin yang bijaksana takkan terpaut pada wanita hanya kepada kecantikan, lirikan senyuman, pada bicara manja dan menggoda atau pada pujuk rayu seorang wanita yang meruntuhkan imannya. Telah tercatat seungkap nama lelaki di Luh Mahfuz untukmu. Cuma peribadinya ditentukan oleh sejauh mana ketinggian peribadimu. Jika kau tetap di atas jalan yang di redhai-Nya, InsyaAllah si dia turut di jalan yang sama.

with lurve

.Apa yang Mengembirakan Isteri Dalam Bulan Ramadhan.

Source : e-mail

SUAMIKU BERUSAHA MENJADI ORANG BERTAQWA DI BULAN RAMADHAN

Apa yg amat mengembirakan dan membahagiakan anda pada hari ini ialah apabila melihat suami anda bersungguh-sungguh mencari redha Allah dan berusaha menjadi orang bertaqwa di akhir Ramadhan nanti.

Bulan yang penuh barakah ini adalah khas untuk suami-suami membaiki ibadah khususnya seperti solat, memantapkan bacaan Al Qurannya, menguatkan iman dengan membaiki kualiti puasanya dan meneguhkan aqidahnya dengan menuruti sungguh-sungguh amalan puasa yg diamalkan oleh Ar Rasul SAW.

Insya Allah. bergembiralah anda jika anda lihat suami anda:


1. Bangun sahur dengan mengambil wudhu sebelum menjamah makanannya. Malah lebih syahdu jika anda lihat dia ruku' dan sujud sebelum bersila di hadapan hidangan.
2. Mengejutkan anak-anaknya yang masih kecil dengan kasih sayang mengajak bersahur untuk belajar berpuasa siang harinya.
3. Tingkahlakunya yang lebih sabar yang tidak cepat "panas baran" apabila kesilapan yang dilakukan oleh anak-anak, anda dan juga dirinya sendiri di sepanjang siang harinya.
4. Bertanyakan kepada anda sebelum membeli juadah untuk berbuka dan membantu anda menyediakan dan menyiapkan hidangan untuk berbuka puasa.
5. Meminta kebenaran anda untuk berbuka di surau / masjid bersama-sama dgn kariah mencari pahala memberi makan kepada musafir yang berpuasa di masjidnya.
6. Dia yang membaca doa berbuka puasa.
7. Semasa berbuka, selepas dia menjamah tiga biji buah tamar, dia mendahulukan anak-anaknya makan hidangan kegemaran mereka. Dia tidak marah jika makanan kegemarannya dia habiskan oleh anak-anaknya.
8. Dia mengajak anda dan/atau meminta anda menguruskan anak-anaknya ke surau untuk solat isyak dan terawih berjamaah.
9. Dia menyatakan puasnya dapat menghabiskan kesempurnaan solat terawih dengan solat witir bersama jamaahnya.
10. Dia menceritakan bacaan tajwidnya banyak ditegur oleh rakan-rakan setadarus dan mengharap bacaannya bertambah baik pada malam esoknya.
11. Sebelum dia masuk tidur, dia memantau di dapur memastikan nasi di dalam periuk eletrik sudah tersedia dimasak untuk sahur esoknya.
12. Dia memperingatkan anak-anaknya agar tidur awal untuk bangun awal esoknya.
13. Dia memastikan jam loceng atau handfon yang ada "alarm" tersedia untuk mengejutnya pada jam 5 pagi esoknya.
14. Dia menyatakan kepada anda yang dia bercita-cita untuk mendapatkan Malam Laillatul Qadar" di sepuluh malam terakhir dengan meminta kebenaran anda utk beriktikaf di masjid yang berdekatan.
15. Dia menanyakan kepada anda, tarikh untuk bershopping membeli pakaian untuk anda dan anak-anaknya.
16. Dia tutup setiap malam dgn memeluk anda walaupun anda membelakanginya dengan kedengaran sebutan lidahnya membaca "Tiga Qul" sebelum berdengkur meninggalkan alam sedarnya.


Inilah kebahagian hakiki seorang isteri kerana suaminya berusaha menjadi pemimpin yang bertaqwa untuk melayari bahtera keluarganya ke destinasi yang hakiki. Ke Syurga Jannah.


Selamat bergembira dan berbahagia wahai isteri-isteri.

Dipetik dari
http://ratuhati.com/


with lurve

Rabu, 18 Ogos 2010

.Mengapa wanita menangis???.

source : email


Mengapa wanita menangis?’ Ini adalah persoalan yang amat menarik bagi saya yang berjaya dirungkai kan oleh Dato’ Dr. Haji Fadzilah Kamsah dalam sebuah rancangan TV. Saya ingin berkongsi dan highlightkan beberapa informasi yang diperkatakan oleh beliau.

Wanita lebih cepat daripada lelaki dalam menangis dan dalam mengingatkan peristiwa yang menyababkan dia menangis dan tertawa bila ia mampu. Wanita juga adalah bintang dan pelita bagi lelaki. Tanpa pelita maka bermalamlah dalam kegelapan.

1. Punca wanita menangis.

Mencuci mata ( merupakan salah satu cara untuk meluahkan rasa stress-dalam masa yang sama, dapat membuang bahan kimia yang terdapat dalam mata)
Mengurangkan stress.
Tanda keinsafan/penyesalan.
Sebagai ugutan emosi.
Perempuan mempunyai 9 emosi dan 1 akal. Emosi yang terkumpul banyak ini, membentuk peribadi seseorang wanita yang ketara kelembutannya, kasih, bertimbang rasa dan menghargai orang disekeliling nya. Daya tumpuan akal seseorang wanita banyak dipengaruhi oleh emosi samada ia memberi kesan baik ataupun buruk.

Sekiranya seseorang wanita itu menangis 2-3 kali atas sebab rasa syukur dan redha; pahala buat dirinya, buat kali ke 2 dan ke 3.

2. Kesan tangisan.

Dapat perhatian
Suasana rumah tangga tergugat.
Lelaki jadi bingung.
Orang lain dapat mesej.
Mata bersih dan sihat.
The world stops at the moment when women cry.

Orang bahagia dan gembira, tidak semestinya dia tersenyum dan orang senyum, sudah semestinya dia gembira.

Penyelesaian untuk mengurangkan rasa sedih:

1. Senyum dulu + Mengimbau perkara yang membuatkan anda rasa sedih = Perlahan2 melatih diri supaya tidak sedih dan menangis lagi.
2. Selalu berdoa kepada Allah.
3. Belajar untuk redha ( Baik atau buruk adalah untuk kebaikan hamba-NYA)
4. Sentiasa tersenyum – Banyak hormon baik yang keluar dan membantu seseorang wanita untuk memulakan hari dengan penuh keyakinan dan gembira.

Tangisan seseorang wanita adalah untuk melaungkan suara hati – Minta dibelai, disayangi dan dipamerkan kasih sayang. (Ia terpendam dan terbuku dalam hati)

Ramai yang tidak tahu bahawa apabila seorang suami menaikkan suara samada sedar atau tidak, ia menjadi antara punca mengapa seorang isteri mudah menangis. So, control your voice projection!

Tangisan boleh membawa kesan yang positif, sekiranya dilakukan dengan tindakan yang positif juga.

with lurve

.L.O.V.E.



Never love a love that hurts...
never hurt a love that loves !!!

Kenangan yang pahit lebih bermakna dari mimpi yang indah....

Kenangan itu kadangkala teramat pahit untuk diredah, tetapi ia terlalu manis untuk dikenang. Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan.Andainya hadirnya cinta sekadar untuk mengecewakan, lebih baik cinta itu tak pernah hadir. Kecewa bercinta bukan bermakna dunia sudah berakhir.Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan.Hidup ini indah jika kita tahu menghargainya... Tapi ia amat menyakitkan andai kita melaluinya sambil lewa... moga akan kembali ceria kehidupannya nanti...






with lurve



Selasa, 17 Ogos 2010

.KEKANDA.ADINDA.

ahad lepas aku tertarik dengan citer 8Bulan yang ditayangkan di TV3 pukul 10.30mlm yang dilakonkan oleh pasangan suami isteri yang aku suke sgt ngan dieorg nie ~ Vanida Imran & Rashidi Ishak *the loving couple* ~... not bad la citer nie pastu lagu yang kedengaran di dalam rancangan itu menarik ditelinga aku...so, aku search mr.Google... tadaaa...korang dengar la sndiri...hihihi...waalllaaaahhh... =D

Monoloque ft Atilia – Kekanda Adinda

Oh Kekanda, jangan iri hati, Dinda naik pangkat lagi
Oh Adinda, Kanda mana dengki, malah Kanda support bini

Jadi Dinda mahu mengambil masa
Tapi Kanda mahu segera
Dinda ingin berjaya dalam kerjaya
Tapi Kanda mahu cahaya mata


Dinda belum bersedia
Kanda dah beria ria
Jadi yang mana satu?
Tak perlu bertengkar
Tak perlu bermasam muka

Oh Adinda, tolong jangan lekas curiga, lekas cemburu buta
Oh Kekanda, Dinda perlu berhati-hati, tak rela dikongsi

Kanda kerja overtime, terlebih masa
Itu yang Dinda harus berwaspada
Ini semua demi masa depan keluarga
Dengan Dinda atau sebaliknya?

Kanda kerja malam
Dinda kerja siang
Jadi bila nak bertemu?
Tak perlu bertengkar
Tak perlu bermasam muka

Oh adiwira, dewataku, mari ikut cara Dinda
Oh Tun Teja, intan permata, mari ikut cara Kanda
Bagaimana? Bagaimana kita nak selesaikannya?
Apa keputusannya?

Oh Kekanda mari nyawa, kita cuba komunikasi
Oh Adinda mari sayang, kita cuba toleransi

Walau kita janji sehidup semati, kita berlainan
Kanda polar kutub utara
Dinda kutub selatan
Komunikasi, sikap toleransi, itu yang kita perlu
Tak perlu bertengkar
Tak perlu bermasam muka

Walau kita sering dengan cara masing-masing
Kanda yang Perdana
Dinda yang Utama
Kanda segalanya
Dindalah nyawa
Kita tetap bahagia bila bersama sama
Bahagia bersama
Bersama selamanya
Bahagia selama-lamanya

http://www.mediafire.com/?9ubf1770ga49jp1

with lurve

Jumaat, 13 Ogos 2010

.THE CLIMB.

I can almost see it
That dream I am dreaming
But there's a voice inside my head saying
"You'll never reach it"

Every step I'm taking
Every move I make feels
Lost with no direction
My faith is shaking

But I gotta keep trying
Gotta keep my head held high

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb

The struggles I'm facing
The chances I'm taking
Sometimes might knock me down
But no, I'm not breaking

I may not know it
But these are the moments that
I'm gonna remember most, yeah
Just gotta keep going

And I, I got to be strong
Just keep pushing on

'Cause there's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be an uphill battle
Somebody's gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!

Keep on moving, keep climbing
Keep the faith, baby
It's all about, it's all about the climb
Keep the faith, keep your faith, whoa

p/s : lagu nie mmg membuatkan aku bersemangat....yeahhh!!!


with lurve

.R.I.N.D.U.


.R.I.N.D.U.
sooo...miss my en.hubby...plzz come home today!!!...
dah 2 hari xdpt berbuka same2 ngan en.hubby.


with lurve

Khamis, 12 Ogos 2010

Jika isteri menangis dihadapanmu, "Hargailah ia sebelum terlewat."

Jika seorang isteri menangis dihadapanmu,
itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi.

Jika kau memegang tangannya saat dia menangis,
dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu...

Jika kau membiarkannya pergi,
dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!

Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah,
kecuali didepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!
Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah,
hanya jika dia sangat menyayangimu.
Dia akan menurunkan rasa EGOnya .



Wahai suami2,
jika seorang isteri pernah menangis karenamu,
tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.
Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu disaat
kau terperuk terlalu dalam .

Wahai suami2,
jika seorang isteri menangis keranamu,
tolong jangan menyia-nyiakannya...
Mungkin, kerana keputusanmu, kau merosakkan kehidupannya.

Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis keranamu...
Lihatlah jauh kedalam matanya. Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT
yang dirasakannya keranamu ?


Apakah keistimewaan perempuan ini?
Dibalik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..
TUTUR katanya merupakan KEBENARAN...
SENYUMANnya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya...
PELUKAN & CIUMANnya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya...

Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..
Dia TERHARU, MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pd org2 yg dikasihinya...
Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHANnya...
Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN...
Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..
TITISAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.

Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI kerana 1 hal.
Bahawa "Betapa BERHARGAnya dia".

Sebarkan ini ke SELURUH ISTERI2 yg soleha dan SUAMI2 yang kamu kenal
agar mereka tidak lupa bahwa ISTERI mereka begitu BERHARGA. dan sangat BERHARGA.

source : e-mail



with lurve

Isnin, 9 Ogos 2010

~ wall deco sticker ~

waaallaahhh~ sempena bulan puase n nak raye nie leh deco sket umah kiter....skrg nie aku gile ngan wall sticker nie....huhuhu...skrg dh dpt umah baru...leh la deco2 sket....actually guna sticker nie kira jimat gak...tok kawan2 yg baru dpt umah tue deco2 sket umah kiter tue nmpk cantik...hihihi...wall sticker nie ade yg murah ade yg mahal....kalo korang byk duit beli la mahal nyer...macam aku cari yg berpatutan la...yg penting kualiti sticker tue supaya tahan lama....









antara sticker yg aku berkenan.... yang gmbr pokok2 nie letak kat bed room lawa kn??...yang tiang lampu tue kalo letak kat tangga or luar pintu rumah mmg nice =D....

















mmg byk wall sticker nie...antara sticker2 pilihan aku tue harga nyer mmg berpatutan...so, ape lagi mari kiter decorate rumah kiter....

source : http://www.irkoreadeco.com/

with lurve

~ blog ku dh bersarang... ~

huhuhu...xsangka dah lame giler aku xupdate blog ku ini...nak buat camner...setelah bergelar menjadi ummi nie masa hanya pada keluarga n tempat kerja yg xpenah abis... =D
ape-ape pon sempena nak dekat pose nie...aku nak ucapkan selamat menyambut bulan ramadhan, lipat gandakan amal ibadat dibulan puasa ini....


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

with [<3]