Note :-

Hai member's...

Sudi-sudikanlah menjengah ke blog tak seberapa ini dan jangan lupe tinggalkan jejak anda, kalau ade masa aku jelajah blog korang pulak =)

Yang penting FOLLOW aku tau...


P/S :- Blog ini memang carca-marba, aku menulis ikut keadaan aku dan kehidupan aku...harap maklum... =)

~ me only me ~

~ us ~

Daisypath Anniversary tickers

Our Anniversary

~ Ahmad Habib Ad-Darwisy ~

Our Little Khalifah

 IAmPregnant Ticker

Jumaat, 18 Mac 2011

.C.U.C.U.R.@.C.E.K.O.D.O.K.

99

wow...xsangka entry aku dh nk mencecah ke angka 100...wpun aku dh lame berblog nie...tp jarang2 nk update atas sebab kerja-kerja yg agak melambak...huhuhu...kat opis jer leh update....kat umah "berukband" agak lembab...payah tul aku nk update...huhuhu

ok la, entry kali nie nk cer citer pasal cekodok @ cucur *en.suami selalu ckp cucur...aku ckp cekodok jer...huhuhu...mungkin faktor die org utara aku selatan??...adakah???..kadang2 aku pening mane 1 yg betoi...huhuhu* actually cekodok @ cucur nie aku buat hari weekend aritue...*agak lame nk update...bz daa* hari tue aku buat 2 jenis cekodok @ cucur iaitu cekodok pisang a.k.a cucur pisang & cekodok kentang a.k.a cucur kentang...

mule-mule aku nk buat cekodok kentang tue...pastu en.suami mengidam nk cekodok pisang lak...kebetulan mmg ade pisang datang dari kg. mak mertua aku aritue ade lagi...so layankan jer la...huhuhu

ok, berbalik kpd cekodok @ cucur kita, aku ade la ambik gmbr2 nyer...nnt aku tepekkan di dlm entry kali nie...korang nk tahu cara2 nyer x??...ok, siap sedia dengan kertas & pen...hihihi

Cara-Caranyer....

ini bahan-bahan cekodok kentang
  • tepung gandum (ikut sukatan korang laa)
  • 1 biji kentang (dipotong dadu)
  • ikan bilis (ikut suke korang)
  • daun sup (penyedap rasa)
  • garam
  • minyak kelapa (sedikit shj)
  • air



ok, kite masukkan semua bahan2...



waktu nie..aku tgh sebok2 nk masak cekodok pisang en.suami...die leh lak ambik gmbr candid aku tgh masak...adoii...*motif??...nk tunjuk bibik aku masukkan daun sup tue jer dlm adunan...hihihi*



ok nie yg dh campur semua bahan-bahan nyer...



pastu kite masukkan dalam kuali daa...gmbr cekodok kentang yg dh siap aku xsempat nak snap...sbb kene perli ngan en.suami, nk masak pon ambik gmbr ke??....duuiiii, aku ade tujuan lain nk masukkan dlm blog...duii..sabor jer laa....



ok, kembali kepada cekodok pisang lak...

bahan-bahan sama seperti cekodok kentang
  • tepung gandum (ikut sukatan korang)
  • pisang
  • garam (secukup rasa)
  • gula (kalo nk manis lagi tambah jer gula...)
  • air



pisang tue kite lenyek-lenyek kn jadi camnie.....mase nie campur la gula & garam pastu tambah tepung gandum kemudian...



lepas tue ke kuali laa....hihihi


taadaaaa...ini hasil nyer....


huhuhu...wpun hasilnyer xmemberangsangkan *cekodok pisang* agak keras sedikit sbb terlebih tepung...huhuhu.....tp, cekodok kentang tetap menjadi pujaan hatiku....hahahaha

p/s :- agak lambat aku nak masukkan entry yg aku masak cekodok nie...padehal aku masak nie mase bulan 2 aritue....punye la sebok aku nie kn...yer la bak kata K.Ell "Wanita Berkejaya..." hahahaha...ok, tunggu entry yg aku menang GA-Give Away...see yaa!!


with lurve

2 ulasan:

RNIS RZIZ berkata...

bila nk masak untuk adik tersayang ni plak

zue_amin berkata...

awak nyer kene tggu bulan 4 nnt ekk...huhuhu